dijous, 14 de maig del 2015

Consorci de Residus

Es va crear per a gestionar els RSU (Residus Sòlids Urbans) de les comarques de la Ribera d’Ebre, Terra Alta i Priorat.
A través dels 3 Consells Comarcals, amb el suport de l’ARC (Agència de Residus de Catalunya), gairebé la totalitat dels municipis (14+12+23= 49) estan consorciats (en aquests moments no hi són: Ascó, Ginestar i Móra d’Ebre).

El Consorci ha desenvolupat una gran feina situant les 3 comarques com a capdavanteres de Catalunya en la gestió dels residus.
També ha estat un exemple de mancomunar serveis, imprescindible en municipis i comarques petites com les nostres.

A principi de legislatura, l’ajuntament de Móra d’Ebre decideix sortir del Consorci perquè, segons l’equip de govern, s’estalviarien molts diners (van arribar a parlar de més de 100.000€ i, fins i tot, deien que van comprar la màquina d’escombrar gràcies l’estalvi del primer any).

Conseqüències d’aquesta decisió:

  1. Enfrontament amb el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i els consellers que representen bona part dels municipis de la comarca que finalment va conduir a la destitució del seus càrrecs al Consell del 1r Tinent d’Alcalde de l’ajuntament sr. Sixte Melchor (conseller d’hisenda i personal, vicepresident 2n i membre de la Junta de Govern, passant a ser un conseller ras, per decisió unànime de tots els consellers de l’equip de govern del consell: alcalde de Riba-roja, alcalde de La Torre de l’Espanyol, alcalde de la Palma d’Ebre, alcalde d’Ascó, alcaldessa de Vinebre, tinent d’alcalde de García i de Móra la Nova, alcalde de Tivissa. Cal recordar que CiU governa en majoria absoluta al Consell.

  1. Retallades en les subvencions del Consell envers l’ajuntament:

-          Biblioteca Comarcal: de 36.000€ es va passar a 9.000€, 27.000€ menys.
-          No pagar la poda de l’arbrat públic de Móra: 15.000€
-          Deixalleria: compartir els costos. El Consell demana 27.600€ i l’ajuntament n’ofereix 14.500€. Sembla que al final hi ha hagut un acord al voltant dels 20.000€ anuals.
-          Total de pèrdua de subvenció aproximada per any: 62.000€. Cal afegir també les despeses ocasionades en la contractació d’advocats i procuradors en els contenciosos que s’han interposat pels anteriors casos.

  1. Hi ha hagut estalvi?

Basats en dades objectives i oficials poden afirmar:

a)      Costos del servei segons la Liquidació de pressupost de 2010 (darrer any complert de l’anterior legislatura): 308.719,26€
b)      Costos del servei segons Liquidació del pressupost de 2013 (darrer any en què disposem d’aquest document, el de 2014 incomplint la llei no l’han presentat): 318.131,94€
c)      Retorn del cànon: L’ajuntament ha rebut de l’Agència de Residus 49.000€ en concepte de retorn del cànon per les tones de residus que s’han reciclat. Aquest retorn, el cobrava el Consorci en l’apartat d’ingressos que després repercutia a tots els ajuntaments.

Fent balanç:

-          Costos a l’ajuntament del tractament de residus:

318.000€ - 49.000€ (ingrés pel reciclatge) = 269.000€

-          Costos després de la sortida del Consorci de Residus:

269.000€ + 62.000 (deixa d’ingressar del Consell) = 331.000€

-          Cost del tractament abans de sortir del Consorci: 308.719,26€


CONCLUSIÓ FINAL

-          La sortida del Consorci de Residus ha repercutit negativament en l’ajuntament de Móra d’Ebre en 331.000€ - 308.719,26€ = 23.000€ (aprox)

-          Móra d’Ebre ha deixat de rebre diversos serveis del Consorci com Campanyes de sensibilització, reposició de contenidors, entre altres.

-          Ha suposat un enfrontament innecessari i estèril entre Móra, el Consell i diversos municipis de la comarca.

Podem afirmar, doncs, que la decisió de sortir del Consorci ha estat NEGATIVA per a l’ajuntament i el poble de Móra, tant econòmicament, com de servei i de relació amb la resta de pobles de la comarca.

Si nosaltres governem avaluarem la possibilitat de retornar al Consorci mancomunant el màxim de serveis.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris que no respectin les normes d'educació necessàries seran esborrats per l'administrador.