diumenge, 8 de maig del 2016

COMUNICAT DEL GRUP PSC-CP DE L’AJUNTAMENT DE MÓRA D’EBRE REFERENT A LA MOCIÓ DE LA DESTINACIÓ DE L’IMPOST NUCLEAR

Voldríem respondre als diferents comentaris fets durant el Ple de dijous 21 d’abril, sobretot a la reiterada acusació d’oportunistes per part de tots els altres grups municipals (ERC, CDC, PP).

En primer lloc, i segons la definició de la Real Acadèmia de la Llengua Catalana, oportunisme significa:
“Actuació consistent a adequar una conducta segons les circumstàncies del moment que siguin més afavoridores i, per tant, allunyant-se dels principis morals o d'un pla programat.”

Si ho pensem bé, totes les mocions, o la majoria,  tenen alguna cosa d’oportunistes, ja que es presenten al moment en el que el tema a tractar està d’actualitat i preveu fer algun tipus de modificació o declaració a les qüestions que es creuen importants en el moment de presentar-les.
Fins aquí, podríem estar d’acord que va ser oportunista, si més no, com la resta de mocions presentades.

Però en cap moment  la nostra moció s’allunyà d’un pla programat, ja que el que van demanar està recollit a les al·legacions presentades pels socialistes durant la tramitació de la llei l’any 2014 i durant el parlament del portaveu socialista, Jordi Terrades, abans de la votació de la llei pels membres del Parlament de Catalunya el dia 1 d’octubre de 2014.
Es pot comprovar consultant  l’acta del Ple  núm. 41.1, pàgines 38, 39 i 40 de la XI Legislatura del Parlament de Catalunya.

El nostre posicionament és el mateix ara que fa 2 anys  i en la mateixa línia d’acord en el fonament de la llei, que és la millora ambiental a través de la fiscalitat, però en part en desacord  en la distribució i utilització del recaptat per l’impost.

Els socialistes pensem que aquest tipus d’impost ha de ser finalista,  no sols castigador i recaptador  (qui contamina paga), i els nous ingressos obtinguts han de servir per modificar les conductes contaminants i aplicar millores al nostre territori i a la nostra economia. Ha de servir per millorar la qualitat ambiental i els processos industrials.

En aquest sentit vam presentar varies esmenes a la llei durant la seva tramitació: que el tipus de gravamen fos més elevat, que una part es destines a un fons per a l’impuls de l’eficiència energètica i que un mínim del 50% es dediques a un pla de dinamització econòmica en les comarques on eradiquen les centrals nuclears per minimitzar l’impacte del seu tancament en la economia local (pàg. 39 i 40 de l’acta núm. 41.1 , de l’1 d’octubre de 2014, dels Plens del Parlament de Catalunya)
 Cap de l’esmenes va ser pressa en consideració i per això el vot del grup socialista va ser l’abstenció.

Tornant a la nostra moció, pensem que queda clar que en cap moment vam modificat el nostre posicionament i que continuàvem reclamant, des del moment de la tramitació de la llei al 2014, el que creiem ha de ser la finalitat d’aquests impostos mediambientals.

El 10% que es va decidir de destinar al territori era,  per a nosaltres,  a totes llums insuficient per poder desenvolupar un Pla  prou resolutiu a la situació en la que ens trobarem al tancament de les centrals nuclears i, en concret a la Ribera d’Ebre, també amb la d’altres activitats industrials com és el tancament d’Ercross o l’ERE de Totalstone de Móra la Nova.

Per tant, les declaracions de l’alcalde de Móra d’Ebre de que  “en cap moment van posar damunt la taula aquestes reivindicacions quan es va tramitar la llei” , no són veritat (com es pot comprovar consultant l’acta del Parlament)

Per últim, i davant la notícia de que el Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional aquesta Llei, l’article referent a l’impost sobre les nuclears i nuls alguns altres articles d’aquesta llei (en concret, 1.1 c i del 21 al 30, Llei 12/2014 del Parlament de Catalunya), lamentem que estem  perden una gran oportunitat per poder tirar endavant un pla d’industrialització  que ens permetria  reactivar la generació d’activitat econòmica i la creació de nous llocs de treball .


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris que no respectin les normes d'educació necessàries seran esborrats per l'administrador.