divendres, 1 de juliol del 2016

RESUM PLE 9 JUNY 2016

L'Ajuntament de Móra d'Ebre va celebrar una sessió plenària ordinària el dia 9 de juny de 2016 on es van adoptar els acords següents:

Abans de començar la sessió es va acordar per unanimitat la incorporació d'un put urgent per debatre sobre la destinació els fons de reserva de l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre.

Val a dir que PSC i ERC havien entrat una moció conjunta donant suport a la secció sindical de la UGT de l’Hospital on es demanava un pla d’inversions per aquest centre. A aquesta moció no se li va voler donar la urgència que requeria, i com que s’havia presentat un cop notificada la data de la Comissió Informativa, no va entrar al Ple.

De tota manera, quan es va proposar aquest punt no vam dubtar gens a donar-hi suport.

1r. El plenari va aprovar l'acta anterior per unanimitat.

2n. Es va donar compte al ple de les resolucions d'alcaldia dictades d'ençà de la darrera sessió.

En aquest punt, ERC va demanar explicacions sobre la contractació d'un tècnic en comptes d'un bibliotecari per cobrir una baixa de la directora de la Biblioteca Comarcal. També va demanar informació de com es produirà la contractació d'una persona per substituir la plaça vacant per jubilació d'un funcionari mitjançant contracte de relleu. Finalment, va demanar aclariments sobre l'atorgament d'un complement addicional a un funcionari per especial dedicació fora de l'horari laboral. 

L'alcalde, Joan Piñol (CiU), va fer les explicacions pertinents sobre aquests assumptes.

Sobre el tema de les contractacions, ja fa mesos que el grup del PSC, va entrar una sol·licitud a l’Ajuntament perquè es fessin canvis al sistema de borsa,concretament el 11 de desembre de 2015. Pensem que és important que el personal que estigui inclòs, sàpiga en quina posició està, les diferents categories, quants punts té,… i d’altres. No n’hem rebut resposta.
Creiem que falta transparència ja que no  podem comprovar que la selecció és faci de manera justa, al més qualificat, i sense altres condicionaments.

Un altre decret feia referència al relleu per jubilació d’un vigilant municipal. El contracte és de 4 anys, ocupat  per la persona que fins ara era el càrrec de confiança de l’Ajuntament, amb un sou de 27.375,74 €/any.
Quan a la jubilació parcial, tant aviat vam veureu en una acta de la JGL vam preguntar per escrit, el 14 d’abril de 2016, com es faria la contractació. La resposta va ser que per urgència. Val a dir, que  contractarien a qui volguessin.

També, es va parlar del decret que amplia, en 1.550€ mensuals, la remuneració del dinamitzador de barris que està contractat pel SOC durant  6 mesos. Aquest complement addicional ve justificat per la necessitat d’actualitzar la web… fora del seu horari laboral.
Creiem que amb aquest complement es podia contractar algú del poble per fer aquest feina, ja que el dinamitzador haurà de fer 2 jornades laborals  al dia per justificar aquest complement.

3r. Es va donar compte al plenari de l’aprovació del decret del Pla de tresoreria i del Pla de disposició de fons, així com de l’informe de morositat , del Pla d’Ajustament, execució de pressupost del primer trimestre. 

En el punt d’execució del pressupost, vam preguntar per l’import la subvenció que va rebre l'Ajuntament del Departament de Cultura per arranjar l'esplanada del castell. L'import és de 12.000 euros d'un pressupost de 23.000, aproximadament.

4t. Es va aprovar l'expedient 5/2016 de modificació del pressupost. 

Nosaltres vam votar en contra, doncs aquesta modificació inclou una ampliació de la despesa en la compra de la Illa de Saurí, i ja és de tothom sabut que no n’estem d’acord amb la valoració  que es va fer per la compra d l’Illa Saurí.

5è. Es va aprovar la modificació de les bases per a l'atorgament de subvencions per a la rehabilitació de façanes i cobertes en l'àmbit del nucli antic. 

Nosaltres vam votar a favor, doncs s’amplia la zona amb dret a ajust, ja que inclou tots els  carrers que figuren a les Normes Subsidiàries de Planejament Urbanístic com a clau 1.

6è. Es van aprovar les bases per a l'atorgament de beques d'estudi per a l'adquisició de llibres de text corresponents al curs 2016-2017. Són les bases de cada any, que atorguen uns ajuts lineals a totes les famílies amb fills que cursen ensenyaments obligatoris

Com ja es coneguda, la nostra opinió és que els ajuts han d’anar sols a qui realment els necessiti, segons la seva renda, tant aquest com qualsevol altre ajut amb diners públics. L’objectiu dels ajuts públics es lluitar contra la desigualtat social i aquests ajuts universals el que fan és mantenir aquesta desigualtat.
Per tant, vam votar en contra per la  distribució que es fa d’aquests ajuts, a tothom que ho demani, no per estar en contra de que l’administració pública doni ajuts per adquisició de llibres escolars a les famílies amb necessitat.
L’explicació donada pel regidor d’Hisenda, continua sense satisfer-nos, perquè per molt que justifiquin que ara es disposa de més diners en aquesta partida, de 1.800 € s’ha passat a 14.000 €, ve condicionat perquè l’ajuda és universal. I un altre factor important, i que no es té en compte, és que en l’anterior sistema de beques, no s’estava immers en aquesta crisi tant profunda, com la que s’està patint des de l’any 2008. 

7è. Es va aprovar la modificació de l'acord plenari de l'establiment del règim de retribucions als membres del ple de la corporació. 

L'alcalde, va explicar que es proposava limitar el nombre de sessions que a cobrar pels regidors, establint un màxim de 6 plenaris a l'any i de 52 a l'any del Consell de Govern Municipal. 

En aquest punt ens vam abstenir, doncs estem d’acord en què s’ha de contenir la despesa i que els càrrecs públics n’han de donar exemple. Però no n’estem d’acord de la forma en què s’ha fet.

8è. Es va aprovar el projecte de dinamització turística de recursos naturals i del sector de serveis de Móra d'Ebre, i la sol·licitud d'una subvenció a Enresa. Es vol donar continuïtat a l'obra del passeig de l'Ebre i fer unes obres d'urbanització fins a la zona de la plaça de braus. D'aconseguir la subvenció d'Enresa, el finançament es combinaria amb aportacions provinents de la Llei de barris.

En aquest punt,  vam demanar alguns aclariments sobre els materials a utilitzar durant les obres, i ens vam abstenir.

9è. Es va aprovar l'expedient de trasllat del mercat de venda no sedentària de la població del passeig del Pont a l'illa de Saurí.

Segons l’equip de govern, el trasllat permetrà posar a licitació l'adjudicació del servei de mercat, la qual cosa facilitarà a l'Ajuntament l'obtenció d'uns ingressos per escometre l'obra de millora del passeig del Pont. 

Nosaltres ens vam abstenir per diferents motius, un que no volem que se’ns digui que posem pals a les rodes, i que no deixem avançar el poble. Però n’hi ha d’altres que ens fan ser més crítics i realistes, doncs pensem que el fet que el mercat sigui gestionat per una empresa privada es pugui fer efectiu. Doncs per assumir el cost de rehabilitació del passeig del pont, l’equip de govern compta que se’n faci càrrec l’empresa, bé amb la concessió pels anys que creguin o bé amb el cànon anticipat. Estem parlant d’un projecte de 259.000 €.
En aquest projecte no es preveuen punts importants de millora, com poden ser, la rehabilitació de la vorera del costat dels edificis del passeig, la recollida d’aigües pluvials, el canvi de clavegueres,… si aquestes modificacions es tingueren en compte, el projecte encara tindria un import més elevat.

10è. Es va aprovar la proposta d'alcaldia vers l'acord plenari de nomenament d'alcalde honorari i perpetu del general Francisco Franco.

Entenem que tots els valors democràtics i dels drets humans,  van en contra de tenir el cap d’una dictadura amb aquesta distinció, en aquest i qualsevol altre municipi. Per tant el nostre vot a favor per la suspensió de l’acord plenari del 1962 que atribueix a Francisco Franco la condició d’alcalde honorari i perpetu d’aquesta població.

11è. Es va aprovar la proposta d'alcaldia en relació als fons de reserva de l'empresa Gecohsa, que gestiona l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre.

La moció va manifestar el rebuig unànime del plenari que els fons de reserva de Gecohsa contribueixin a eixugar el deute de l'Hospital de Sant Joan de Reus, del mateix grup empresarial, Sagessa. La proposta aprovada rebutjava que aquests fons de reserva no s'invertissin en cap altra finalitat que no fos la millora de l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre.
També es va instar l'Ajuntament de Reus i el Consell d'Administració de Gecohsa a adoptar els acords pertinents que facin possible la destinació dels fons de reserva de Gecohsa a millorar l'Hospital Comarcal morenc.
En tercer lloc es va demanar al Consell d'Administració de Sagessa que en la pròxima sessió aprovi la redacció d'un pla de millores per a l'hospital morenc, a executar en els pròxims 24 mesos.

12è. Es va presentar a aprovació una moció d'ERC per a la instal·lació de rètols de l'Associació de Municipis per la Independència a les entrades al nucli urbà de Móra d'Ebre, fent constar la pertinença del consistori a aquesta associació.

Creiem que els cartells no representen a tota la ciutadania i posar-los representa no respectar la diversitat de opinions o sentiments que existeix sobre el tema de la independència entre la població, També, suposa un cost per l’ajuntament d’uns 800€. Vam votar  en contra d’aquesta moció.

13é Es va debatre una segona moció presentada per Convergència Democràtica de Catalunya per rebutjar els atacs del govern espanyol contra la Llei de mesures urgents per a afrontar la pobresa en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica promovent recursos contra normatives que protegeixen les persones més vulnerables.

També, forma part de les nostres prioritats la lluita contra l’exclusió residencial i la pobresa energètica, i la formulació i aplicació de lleis que promoguin els drets socials.  Creiem que són necessàries i urgents aquestes mesures per millorar les condicions de vida de la ciutadania, especialment de  les persones més vulnerables .Recordem que el PSC també va participar i donar suport  a la manifestació del passat dia 29 de maig convocada per aquest motiu. Per això, vam votar a favor de la moció.

14è Informacions d'alcaldia:

L'alcalde va informar que mesos enrere va tindre lloc una polèmica sobre la possible desaparició del metge d'urgències a l'Hospital Comarcal. En aquest sentit, va informar que es van efectuar gestions per garantir aquest servei, però que en l'actualitzat s'havien tornat a sentir  rumors al respecte. Es va informar que la Policia Local verificava cada dia de l'existència del servei. També, es va explicar que el director dels Serveis Territorials de Salut li ha garantit per escrit que l'assumpte està plenament resolt ja que el Servei d'Emergències Mèdiques ha subcontractat a Sagessa el metge  que atén les urgències a l'hospital. 

15è. Precs i preguntes: 

El nostre grup, es va interessar per les festa de la Móra Morisca i de les novetats. La única resposta va ser les  dates, i que no diria res més, que “les novetats se les guardava”.

Pensem que és una resposta inadequada per part de la persona que n’ocupa la regidoria i que com a grup municipal teníem dret a una resposta més concreta. Ens fa  pensar que es contracta la realització de la Festa, sense saber-ne com es desenvoluparà, fins que no és el dia, o que es prioritza informar abans als mitjans d’informació que als membres del consistori, 

També vam preguntar si està previst que el Consell Comarcal faci aquest estiu alguna acció en el marc de la navegabilitat de l'Ebre. La resposta va ser que ho preguntéssim al nostre representant al Consell Comarcal.

No disposa de la informació l’equip de govern, quan algun membre de l’ajuntament també n’és del Consell, i amb càrrec de govern?



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris que no respectin les normes d'educació necessàries seran esborrats per l'administrador.